Anchor Protocol: alles over dit platform met 20% rente

Kun je echt 20% rente per jaar op je spaargeld verdienen zonder je zorgen te maken over de volatiliteit van crypto? In dit artikel duik ik dieper in op Anchor Protocol: een spaar- en leenplatform. 

De Terra blockchain is op maandag 7 mei aangevallen waardoor de UST stablecoin van zijn $1 waarde is afgeweken. Een grote som geld werd in één keer uit een stablecoin pool gehaald, wat voor een prijsschommeling zorgde. Dit zorgde op zijn beurt weer voor een opname van 2 miljard uit Anchor protocol, waardoor veel mensen in paniek raakten en ook hun UST eruit haalden.

Dit was de zogenaamde ‘deathspiral’ die de algoritmische stablecoin de das om heeft gedaan.

Deze gebeurtenis gaat zeker de geschiedenisboeken van crypto in, en is een van de grootste crypto crashes ooit geweest (40 miljard dollar in totaal).

Doorstart

Op 28 mei is Terra herstart, en is LUNA2 ontstaan. De stablecoin UST bestaat niet meer op de nieuwe blockchain. De oude LUNA heet nu LUNA Classic en UST heet UST Classic. Echter zijn deze twee munten vrijwel niks meer waard.

Mocht je Luna en/of UST hebben, kom je in aanmerking voor een airdrop waarbij je 30% van je Airdrop al gekregen hebt, en de overige 70% verdeeld wordt over 2 jaar met een tussenpauze van 6 maanden.

Ik zat er eerst aan te denken om dit artikel te verwijderen maar ik vind transparantie belangrijker. Daarom laat ik het staan en kun je ook inzien dat het niet alleen rooskleurig is in de cryptowereld.
Aangezien Anchor nu wegvalt, zou je kunnen kijken naar bijvoorbeeld Celsius. Hier kun je kiezen voor een stablecoin die wel 1:1 gebacked wordt zoals USDC.

Ik zat er eerst aan te denken om dit artikel te verwijderen maar ik vind transparantie belangrijker.

Daarom laat ik het staan en kun je ook inzien dat het niet alleen rooskleurig is in de cryptowereld. Aangezien Anchor nu wegvalt, zou je bijvoorbeeld kunnen kijken naar mijn artikel over Celsius. Hier kun je kiezen voor een stablecoin die wel 1:1 gebacked wordt zoals USDC.

Wat is Anchor Protocol?

Simpel gezegd kun je Anchor Protocol vergelijken met een bank die stortingen en leningen faciliteert, met één belangrijk verschil: in tegenstelling tot traditionele banken is er geen tussenpersoon.

In plaats daarvan worden de stortingen en leningen achter de schermen automatisch verwerkt door een stuk code (ookwel smart contract genoemd).

Aan de ene kant heb je dus mensen die graag rente willen verdienen over hun crypto, en aan de andere kant heb je mensen die graag een lening af willen sluiten via Anchor.

Het spaarprotocol biedt een stabiel rentepercentage op de stablecoins van Terra. De Terra blockchain is vooral bekend om zijn stablecoins zoals TerraUSD ($UST), die momenteel de op vier na grootste stablecoin ter wereld is naar marktkapitalisatie.

Wacht, wat is een stablecoin?

Zie een stablecoin als een digitale versie van een “gewone” dollar. Zo heeft de Amerikaanse dollar een stablecoin equivalent dat UST heet, van de Terra blockchain. Wil je meer weten over hoe UST tot stand komt en hoe Luna werkt? Kijk dan de onderstaande Youtube video.

Terraform Labs

Het protocol is opgezet door Terraform Labs. Dit is het bedrijf dat de Terra blockchain heeft gebouwd. Ook zit het achter Chai, een Zuid-Koreaans betalingsplatform met iets meer dan twee miljoen actieve gebruikers, en ook achter het Mirror Protocol, een gedecentraliseerde beurs waarmee je aandelen in bepaalde beursgenoteerde bedrijven kunt verhandelen, direct op de blockchain.

Hoe werkt Anchor Protocol?

Het hele proces gebeurt op een zogeheten ’trust-less’ manier, wat betekent dat je geen kredietgeschiedenissen hoeft te verifiëren of bang hoeft te zijn dat iemand zijn lening niet zal terugbetalen. In de traditionele financiële wereld zou een bank een bemiddelende rol spelen om de geldmarkt te vergemakkelijken en tegelijk hoge winsten voor zichzelf te behouden. In het geval van Anchor Protocol gebeurt dit niet, en gaan de winsten naar een reservepot.

Anchor heeft geen minimum bedrag dat je moet storten: je kunt zelfs met $10 beginnen als je dat zou willen. Ook kan het niet zomaar je account ‘bevriezen’ en hoef je er niet voor te registreren. Het is namelijk een DeFi protocol, wat betekent dat jij volledig in beheer bent. Het kan door iedereen in de wereld met toegang tot het internet gebruikt worden.

Simpel gezegd zijn er twee partijen in het ecosysteem: leners (die rente betalen over hun leningen) en leninggevers (die de stabiele rente van 20% ontvangen).

Leners

Leners die een lening willen aangaan moeten wrapped (ook wel “bonded” genoemd) versies van “proof-of-stake” cryptocurrencies storten die op zichzelf inkomsten kunnen genereren. Momenteel zijn de enige twee activa die op deze manier kunnen worden gestort Luna en Ethereum. Wanneer deze cryptocurrencies door leners in het protocol worden gestort staket Anchor deze cryptocurrencies automatisch, waar ze hun staking beloningen krijgen.
 
Leners krijgen UST, de stablecoin van het Terra ecosysteem, terug – dit geld is afkomstig van leninggevers die hun UST in het Anchor protocol storten. De activa die leners storten, moeten goed gedekt zijn om liquidatie te voorkomen. Het bedrag dat je leent moet namelijk ten alle tijden maximaal 60% van je onderpand zijn. Stort je dus $1000 aan onderpand, kun je $600 van het protocol lenen. Daarnaast zijn leners rente verschuldigd over deze lening, die is verrekend in hun onderpandniveau; deze rentepercentages zijn gebaseerd op hoeveel UST leners op het Anchor protocol hebben gestort.
 
Met deze rente, plus de opbrengsten die worden gemaakt met het staken van het onderpand, is het mogelijk om spaarders een vaste rente van 20% te geven.
 
Om leners te moedigen om geld te lenen van Anchor, beloont Anchor leners door ze te betalen in $ANC, het governance token van het protocol. Hierdoor wordt het voor hen dus ook goedkoper om een lening te nemen. Meer informatie over de ANC token staat onderaan dit artikel.
 

Leninggevers

Nu komt waarschijnlijk het gedeelte waar we het meest in geïnteresseerd zijn: het verdienen van een vaste rente op je stablecoins. Zij storten UST in het protocol en krijgen een rente van 20% per jaar uitgekeerd. Stort je dus $1000? Dan heb je na een jaar $1200 op je account.

Je vraagt je nu wellicht af; hoe kan die 20% zo vast blijven? Er zijn twee mechanismen die hier voor zorgen:

  • Als de leenrente plus de opbrengst van het staken hoger is dan de 20% die aan leninggevers wordt betaald, gaat het resterende bedrag naar een soort spaarpot van Anchor.
  • Als de opbrengst minder is dan de 20% rente, dan worden de reserves van Anchor (die spaarpot 😉) aangesproken. Op deze manier zijn zij dus gegarandeerd van een vast rentepercentage.

Hoe begin je met sparen op Anchor Protocol?

Hoewel je ook op andere manieren voordelen uit het Anchor Protocol kunt halen, is Anchor’s belangrijkste product zijn spaarprotocol dat je een jaarlijks rendement (APY) van plusminus 20% op je UST stablecoin geeft.

1. Downloaden van de Terra Station wallet

Ga naar de Chrome store en download de Terra Station wallet. Dit is de officiële browserextensie van de Terra blockchain.
Stap 1 - Downloaden van de Terra Station Extension

2. Maak een wallet aan

Creëer een wallet en zorg dat je de seed phrase goed opbergt. Dit is een zin van 24 woorden, waardoor je altijd weer toegang kunt krijgen tot je wallet. Ik raad je daarom ook ten strengste aan om dit niet op je pc of laptop op te slaan, maar het ergens op te schrijven in huis. Als je erg serieus bent bij voorkeur gesplitst in twee delen van twaalf woorden.
Wallet aanmaken in Terra Station
Mocht je dat gedaan hebben, krijg je het volgende scherm te zien. Hier staat je wallet adres waar je alle Terra gerelateerde crypto naartoe kunt sturen. Denk aan Luna (Terra’s valuta), UST (de stablecoin) en ANC (de token van Anchor).
Terra station wallet overview

3. Storten van crypto op je wallet

Deze stap kan op een vele manieren gedaan worden. De onderstaande stappen gelden voor iemand die compleet nieuw is in het Terra ecosysteem en zijn overigens erg goedkoop.

 

1. Maak een account aan op Bitvavo of BitPanda. Stort hierop je zelf gekozen bedrag, je mag zelf kiezen hoeveel: er is geen minimum. Wel raad ik aan om minstens 100 euro te storten om het uit te proberen.

2. Zet je crypto om naar een Terra token (Luna of UST).

3. Zit de UST in je wallet? Mooi. Dan kun je naar de app van Anchor Protocol gaan. Log hierbij in met de extension, Terra station. Klik op het tabje ‘earn’ en vervolgens op de zwarte knop ‘deposit’.

4. Stort nu je gekozen bedrag in het protocol. Let op: bewaar hierbij altijd nog wat UST voor toekomstige transactiekosten, dus stort niet meteen al je UST.

Anchor Protocol - UST storten

5. Wacht een paar seconden totdat je transactie wordt bevestigd.

Anchor Protocol - Transactie aan het bevestigen

6. Klaar! 🎉 Je hoeft verder niks te doen dan wachten. Je krijgt je rente in real-time bijgeschreven in de vorm van aUST. Dit is de Anchor versie van UST, een munt die je altijd weer terug kan swappen naar normale UST. Zie het als een soort bonnetje waarmee je aan kunt tonen dat je UST in Anchor hebt gestort. :).

Anchor Protocol - Transactie compleet

Belangrijk: toen Anchor werd gelanceerd was 1 UST gelijk aan 1 aUST. Nu krijg je echter altijd een lagere hoeveelheid terug omdat aUST meer waard is geworden (1.144 UST op het moment van schrijven). Je ziet dus dat ik 600 UST heb gestort, en 524 aUST terugkrijg. Maak je echter geen zorgen, je waarde wordt alleen maar meer!

UST verkopen voor euro op je bankrekening

Heb je écht je geld nodig en wil je weer je UST verkopen voor euro’s? Volg dan het volgende stappenplan:

1. Klik op de withdraw knop in je Anchor dashboard

2. Stuur je UST naar een exchange die de munt accepteert, zoals KuCoin of Binance.

3. Wissel dit op het platform om naar euro, of volg de volgende stappen voor een (waarschijnlijk) betere koers.

4. Wissel je UST om naar een goedkope munt om te sturen, zoals Solana. Withdraw dit vervolgens van het platform en stuur het naar Bitvavo.

5. Verkoop je crypto vervolgens voor Euro. Je geld wordt dan als tegoed aan je account toegevoegd.

6. Ga naar je dashboard en klik op ‘Tegoed opnemen’
Geef aan hoeveel je uit wilt laten betalen en selecteer je bankrekening. Klik op doorgaan.

7. Bevestig de opname, en je ontvangt je euro’s binnen 1 á 2 werkdagen op je bankrekening!

Wat zijn de risico's van Anchor Protocol?

Je vraagt je nu misschien af: mooi die 20%, maar wat zijn de risico’s? Hieronder heb ik de belangrijkste voor je op een rijtje gezet.

1. Het Anchor Protocol kan gehackt worden

Omdat Anchor een DeFi protocol is, kun je nooit uitsluiten dat het niet gehackt zal worden. Echter heeft elk DeFi & CeFi platform dit risico. Gelukkig is Anchor tot nu toe niet gehackt. Het heeft ook voorzorgsmaatregelen genomen, zoals het uitvoeren van audits door security bedrijven.

Ook hebben ze een bug bounty program waarbij ethische hackers worden beloond om kwetsbaarheden en bugs te vinden. Anchor zal hierbij een beloning van $500 tot $150.000 uitkeren, afhankelijk van de ernst.

2. De UST waarde staat niet meer gelijk aan de USD

UST is gekoppeld aan $1 USD met behulp van een mechanisme dat algoritmisch is gebaseerd. Dit is namelijk het unieke aan UST – het is de enige echte decentrale stablecoin. Andere stablecoins zoals USDC moeten zorgen dat er altijd $1 achter de hand is voor elke USDC die gemaakt wordt.
 
De zogeheten peg is maar één keer gezakt, maar is daarna ook gelukkig weer snel omhoog gegaan naar het normale niveau.
 

3. Het Anchor reservefonds raakt op 

Na de crash van mei 2021 was de rendementsreserve bijna uitgeput.
 
Om dit te voorkomen stortte Terraform Labs $70 miljoen UST in het reservefonds om de situatie te stabiliseren.
 
Het is onwaarschijnlijk dat dit nog eens zal gebeuren. Het goede nieuws is dat Anchor Protocol op het moment van schrijven nog $74.5M UST in zijn reserves heeft.
 

4. De 20% is niet altijd 20%

Op het moment van schrijven is de rente 19.46%. Het minimum percentage dat Anchor uitkeert is 18%. Gaat het daaronder? Dan worden de reserves aangesproken om het percentage weer omhoog te krikken. 
 

5. Onzekerheid in een flash crash scenario

Als de Luna  prijs crasht, wordt hoogstwaarschijnlijk een groot deel van de leners geliquideerd. Zij gebruiken namelijk Luna (of Ethereum) als onderpand om te lenen. Omdat zij worden geliquideerd, wordt de lening automatisch ‘afgelost’ en betalen ze dus geen premie meer. Hierdoor komen er geen inkomsten meer binnen van leners, en zullen hoogstwaarschijnlijk de reserves aangesproken moeten worden. 
 

Verzekeringen

Wil je toch meer zekerheid hebben en minder risico lopen? Dan kun je kijken naar Nexus Mutual. Zij bieden dekking voor Anchor Protocol, dat ongeveer 2.60% per jaar bedraagt (wat neerkomt op een netto APY van 16-17% na dekking). De dekking dekt echter niet het risico dat UST zijn peg verliest, dus houd daar rekening mee.
 
Ook de verzekerings DApp voor DeFi Unslashed biedt een verzekering aan: voor zowel smartcontract risk als de UST peg. Deze kost 5.494% per jaar (wat neerkomt op een netto APY van 13-15% na dekking). Dit is nogsteeds een uitstekend rendement.

Hoe kun je lenen op Anchor Protocol?

Ook lenen gaat heel gemakkelijk op Anchor Protocol. Je stort simpelweg je onderpand in de vorm van bETH of bLUNA. In deze stappenlijst neem ik bETH als voorbeeld. bETH (Bonded Ethereum) is een token dat jouw gestakete Ethereum (stETH) representeert. 

1. Ga naar anchor.lido.fi.

2. Klik in de slider van het eerste invoerveld op ’to bETH’ en in de dropdown kies je voor jouw munt (waarschijnlijk normale ETH zoals hieronder ook is omcirkeld).

3. Voer de hoeveelheid ETH in dat je als onderpand wilt gebruiken. Het heeft alleen zin als je dit met grotere bedragen gaat doen, omdat de gas kosten op het Ethereum netwerk erg hoog zijn zoals je kunt zien. Mocht je dit met kleinere bedragen willen proberen, gebruik dan bLUNA.

4. Voer je Terra wallet adres in waar je de bETH op gestort wilt hebben en bevestig de transactie.

5. Ga naar app.anchorprotocol.com/borrow, scroll naar onderen naar de colleteral list en klik vervolgens in de bETH rij op de button ‘Provide’.

6. Voer je deposit hoeveelheid in, en vervolgens kun je met de slider kiezen wat je als LTV (Loan to Value) wilt hebben. Hoe hoger de slider, hoe meer risico. Ik raad zelf aan om voor de veiligheid iets onder de aangeraden LTV te zitten.

7. Je hebt nu je onderpand gestort! Scroll naar boven en klik op de zwarte knop ‘Borrow’. Je kunt hier kiezen hoeveel je gaat lenen en krijgt het vervolgens in je account gestort 🙌

Wat is de ANC token van Anchor Protocol?

Anchor Protocol heeft zijn eigen munt: $ANC. Je krijgt deze munt bij verschillende acties op het platform:

1. Het nemen van een lening.
Op het moment krijg je nét iets meer waarde aan ANC dan dat je aan de lening betaalt, waardoor het lucratief is om te lenen. Dit is het geval als de Net APR hoger is dan 1.

2. Staken van Luna.
Door Luna te staken krijg je elke week een beetje ANC geairdropped. Dit is echter geen vetpot 😉

3. Onderpand leveren aan Anchor Protocol. 
De stakingrewards van jouw bETH of bLUNA kun je in de vorm van UST claimen onder het kopje Bond -> Claim.

4.  Governance stake. 
Door jouw eigen ANC tokens te staken, krijg je hier een APR op van 8.36% per jaar.

5. Liquiditeit leveren in de ANC-UST pool.Wanneer je liquiditeit levert in deze pool, krijg je jaarlijks 101.32% APR. Dit is echter niet zonder risico, omdat hier impermament loss kan onderstaan. Kijk deze video over Impermanent Loss als je er meer over wilt weten.

Governance & ANC-UST LP pool

Belangrijk: De rentepercentages hierboven worden gegeven in APR. In werkelijkheid is de rente (APY) hoger omdat jij jouw rewards weer opnieuw kunt staken! Dit wordt ook wel het befaamde compounding effect genoemd :-).

Ook kun je ANC gewoon kopen op een exchange, of swappen in Terra station.

Conclusie

Anchor Protocol is een goedkope, efficiente manier van verdienen op je stablecoins. Je krijgt er een veel hoger percentage, en je kunt genieten van de voordelen van DeFi. Wil je minder risico lopen? Dan sluit je gemakkelijk een verzekering af, waardoor je alsnog een hoge APY hebt.

Zelf ben ik groots fan van de Terra blockchain, en zo ook van Anchor Protocol. Wanneer ik crypto verkoop, zet ik dit om naar UST en stort ik dit op Anchor om van de 20% apy te profiteren. Ga ik juist weer in een crypto stappen? Dan haal ik er wat UST vanaf 🙂 Ik zie dit zelf als een uitstekende diversificering van mijn portfolio wanneer ik de voordelen tegen de nadelen afweeg.

Daan van de Ven

Hi, Daan hier! Ik verdiep me al jaren graag in de wondere wereld van DeFi en F.I.R.E en schrijf hier ook graag over. Ik ben dan ook de auteur van FireMetDefi.nl om jou de juiste informatie en meest lucratieve bonussen te voorzien!

Reacties

Laat een reactie achter

Fire Met Defi
Logo